BŘEZEN 2024

Měsíc březen, již sedmý měsíc školního roku je měsícem knihy, zašli jsme do naší školní knihovny a vybrali si na další měsíc četbu, každý žák naší družiny si také
přinesl knížku, kterou čte rád s rodiči z domova a společně jsme si o knihách povídali. Každý také měl za úkol nakreslit obrázek ke své oblíbené knize.
Bylo to velice zajímavé a pro všechny děti poučné. Koho moc nebaví číst doma tak aspoň v družině se touto činností zabýváme.
Pokračujeme také v našem cestování v čase. Tento měsíc jsme byli v pravěku, ve starém Egyptě a také kvůli Velikonočním svátkům jsme si povídali o Ukřižování Ježíše Krista. Povídáme si, jak v jednotlivých krajích vítají jaro o Moraně smrtce, která je chápana jako zpodobnění zimy a je upalována, zakopávána a v našich krajích nejčastěji vynášena a společně s průvodem poté topena v řekách, rybnících v okolí slavnosti Jara. Naši Moranu si také vyrobíme a půjdeme jí utopit do Modřanské rokle.
8.3. v pátek bylo MDŽ, tak i na tento svátek jsme nezapomněli, a protože asi pro všechny děti je na prvním místě maminka i na ty naše jsme při tvoření pamatovali.
V pátek 15.3. jsme si udělali malý výlet na pouť, která se nacházela v okolí našeho sídliště. Děti si atrakce a celou pouťovou atmosféru velice užili. A musím uznat, že i my dospělí jsme se chvíli vrátili do dětských let.
Ve středu 20.3. byl den otevřených dveří ve škole a jarní Jarmark ve školní družině, který pořádaly jednotlivé třídy. Jarmark byl moc krásný, bylo tam plno dekorativních výrobků.
Už tu máme jaro, jedno z nejkrásnějších ročních období, kdy vše začíná kvést a zelenat se. Tak jsme si svou třídu vyzdobili obrázky jarních květů na výkres jsme používali temperové barvy, další jsme zase vystříhali s barevných papírů. Od 28.3. do 1.4. 24 máme Velikonoční prázdniny tak se naše tvoření věnovalo tomuto svátku. Děti si vyrobily hodně velikonočních výrobků, zajíčky, vajíčka, jarní trpaslíčky. Už máme krásné slunečné dny tak každou volnou chvíli se snažíme využít na školním hřišti, kde hrajeme míčové hry nebo procházkou po okolí a do rokle. Krásné dny nejen ve školní družině VÁM PŘEJE:
Vychovatelka Lída

ÚNOR 2024

Měsíc únor, již šestý měsíc školního roku, jsme zahájili četbou knihy ,,O skřítku Racochejlovi “ , od Emila Šalouna , která je moc krásně psaná. Ilustrace jsou od Zdeňka Smetany, který je velice známý a oblíbený ilustrátor. O jednotlivých dílech si potom povídáme a přikládáme příběhy a zkušenosti ze života.
Začátkem února od 5.2. do 9.2. byly jarní prázdniny a hned po nich jsme se konečně všichni přivítali v naší družinové třídě, byla jsem v lednu totiž nemocná. Na přivítanou na Nový rok a na oslavu, že se zase všichni vidíme, jsme si udělali čajový dýchánek a dortíčky. 14.2. se slavil svátek svatého Valentýna na tento svátek jsme si přečetli něco o svatém Valentýnovi, vybarvovali pracovní listy a vyráběli přáníčka s touto tématikou. Děti vyráběly přáníčka svým rodičům a sourozencům a někdo i prvním láskám ze třídy. Dozvěděli jsme se také, že koho z opačného pohlaví tento den prvního potkáš, toho si vezmeš za muže nebo
ženu, tak jsme si říkali, koho jsme potkali a smáli se. 22.2. jsme si zorganizovali malý masopustní karneval u nás v oddělení společně s oddělením č.6. Všichni jsme si vyrobili naše masky a někdo přinesl i kostýmy z domova.
Povídali jsme si o masopustu, jak se slaví na vesnicích naučili jsme se zpívat a tancovat písničku, To je zlaté posvícení“. Byla diskotéka ve třídě, kde jsme si společně zahráli ještě hry s nafukovacími míčky a naší oblíbenou židličkovanou. Nechyběly soutěže a odpoledne plné zábavy. DIPLOM a odměny pro všechny zajištěny.
V sobotu 24.2. byl úplněk ve znamení panny. Četli jsme si, co takový úplněk znamená a kreslili na toto téma kresby křídou na černou čtvrtku. Obrázky se velice povedly. Úplněk je tajuplný a krásný je to noc plná překvapení.
Cestujeme dále v čase navštívili jsme dobu , kdy žil sv. Valentýn a ukázali si jak se masopust slavil dříve.

Každou volnou chvíli, pokud počasí dovolí trávíme venku. Kde si hrajeme také s míčem , anebo např. na rybáře, na Mrazíka a jiné venkovní hry.

1. oddělení – Hanzlíková Ludmila

PROSINEC 2023

Prosinec je tady a s ním Mikuláš, Vánoční jarmark, zimní radovánky, školní besídka a vánoční prázdniny.
V úterý 5.12. nás přišel Mikuláš, anděl a čert navštívit do školy, ale my se nebojíme. Vyrábíme a kreslíme obrázky s nimi. Máme krásné fotky na památku, dostaly jsme mikulášskou nadílku spoustu sladkostí, nechyběla ani brambora a u někoho uhlí. Opravdu jsme asi všichni byli hodní, protože nikoho z nás si čert do pekla neodnesl??? Ano všichni jsme si slíbili, že se polepšíme a budeme ty nejlepší kamarádi.
Ve středu 13.12. byl Vánoční Jarmark. Bylo zde velké množství výrobků s vánoční tématikou, které jsme společně s paní asistentkou a s dětmi vyráběli. Svícínky, stromečky, andělíčci velké množství ozdob na stromeček a každý si odnesl něco malého na památku domů pro svou rodinu. Také zde byla možnost občerstvení a úžasná vánoční nálada. Viděli jsme se se všemi rodiči a popřáli krásné vánoční svátky. Děti dostaly od rodičů kapesné tak si mohly i samy něco nakoupit. Nechybělo i malé vystoupení našeho kroužku herectví.
Začátkem měsíce nasněžilo, tak jsme si na školním hřišti mohli stavět sněhuláka a věnovat se zimním aktivitám. Je to krásné, když je čerstvě zasněžená krajina. Cca týden se nám zadařilo a sníh nám vydržel. I takovou krajinu jsme si společně nakreslili. Zimní radovánky jsou moc zábavné.
Ve čtvrtek 21.12 jsme měli Vánoční školní besídku. Rozbalili jsme si dárečky a zahráli pár her, ukázali si vánoční zvyky jako házení střevícem, pouštění lodiček, rozkrajování jablka nebo lítí vosku. Zazpívali jsme si Vánoční koledy a říkali si jak se Vánoce slaví v jiných zemích. Děti si každý nakreslili na stromeček ozdobu se svým jménem.
Doufám, že si všichni užili krásnou Vánoční atmosféru a těšíme se všichni až se sejdeme na Nový rok 2024. A zažijeme spolu další výlety a dobrodružství.

Tak krásné a pohádkové Vánoce přejeme všem rodičům a přátelům školy Ludmila Hanzlíková a 1.oddělení.

LISTOPAD 2023

V měsíci listopadu, ve třetím měsíci školního roku už začínáme vyrábět výrobky na Vánoční jarmark: stromečky, ozdoby, andělíčky, čerty, vánoční přáníčka, trpaslíčky, adventní a závěsné věnce, abychom měli pestrou škálu výrobků na jarmark. Vánoční Jarmark proběhne 13.12 od 14:30 do 17 h. Už se všichni těšíme nebude chybět občerstvení a malé divadelní představení. Čteme na pokračování, Chaloupka na vršku“ od Šárky Váchové. Kniha krásně popisuje Vánoce a jiné svátky a tradice na vesnici. Na, svatého Martina “jsme vyráběli sv. Martina, koně, husy a podkovičky a povídali si pověst o tomto svědci. Jak se rozdělil o svůj plášť se žebrákem a jiné. Letos přesně 11.11. nepřijel na bílém koni. Zahráli jsme si příběh na toto téma. I ve školní jídelně byl tradiční svatomartinský oběd. Putovali jsme časem do dob sv. Martina. 17.11. jsme slavili Státní svátek. Povídali jsme si o tomto státním svátku a na jeho počest jsme si zazpívali naší národní hymnu a nakreslili českou vlajku. Pokud nám počasí dovolí trávíme nějaký čas i venku kde hrajeme pohybové a míčové hry (vybíjená, rybičky rybičky……, sochy, na třetího, škatulata škatulata…) Děti spolu při hře hezky spolupracují a naučili se i prohrávat. Celkově jako skupina pracujeme na chování mezi sebou je důležité, abychom se všichni poznali a věděli co se druhému líbí co ne. Koho co baví, v jaké činnosti, kdo z kamarádů nejvíce vyniká. 30.11. 2023, přijelo do školy divadélko, akce se konala od 14h a na programu byla Doktorská pohádka. Pohádka se dětem moc líbila a herci byli velice zábavní a všechny nás zapojili do děje. Hrajeme hry na procvičování paměti bingo, hry s písmeny a čísly a tím se také učíme. Naše oddělení jsme si udělali turnaj v ,, Pexesu“ a člověče nezlob se. Tyto hry jsou i o štěstí a o náhodě.
Proto razíme heslo: ,, NENÍ DŮLEŽITÉ VYHRÁT, ALE ZŮČASTNIT SE!“ všichni jsme kamarádi a přejeme i ostatním výhru.

ŘÍJEN 2023

Podzim je už v plném proudu tak kreslíme a vyrábíme díla s podzimní tématikou. Venku v přírodě si povídáme, jak se příroda mění a připravuje na zimu. Co dělají na podzim zvířátka, kteří ptáci tu zůstávají a kteří odlétají do teplých krajin. Jaké barvy nám podzim nachystal je jich mnoho. Na naše kresby a obrázky používáme listy a plody jako jsou kaštany, šípky a žaludy. Trénujeme také grafomotoriku pomocí různých pracovních listů. Hrajeme slovní fotbal.
Připomněli svátek sv. Václava – patrona české země. Povídali jsme si, kde všude můžeme vidět jeho sochy a obrazy a přečetli jsme si něco z historie o tomto světci. Naše další četba a
vyprávění byla o staré Praze, kde můžeme vidět také jeho podobizny. Také se podle něj jmenují různá místa a 28.9. na jeho svátek má naše republika státní svátek.
Počasí nám zatím moc přeje tak každý den trávíme venku na školní hřišti a zahradě družiny. Plánujeme také malou Halloween party v družině.
Hrajeme míčové a pohybové hry s míčových vybíjenou a s pohybových her: Rybičky rybičky rybáři jedou, na Mrazíka nebo schovávanou ve třídě je oblíbená židličková.
Opakujeme si také školní řád a zásady slušného chování ať jsme spolu všichni v naší družině spokojení. Hrajeme si různé scénky, jak se mezi sebou chovat. Každý měsíc slavíme svátky a narozeniny naší třídní skupiny tak tomu nebylo jinak i tentokráte. Vyrábíme draky, ježečky, halloween dekorace, listy a z nich zvířátka. Pokračujeme v čtení na pokračování vybrali jsme si knihu ,,Filipova nová dobrodružství “o příbězích si pak povídáme a vyprávíme si podobné
příběhy z našeho života.
16.10 jsme navštívili na našem sídlišti místní pouť paní nám udělala velkou skupinovou slevu tak jsme si pěkně zařádili, a dokonce i cukrovou vatu si koupili. Výlet se vydařil všichni jsme byli spokojeni. Krásný podzim přeje

1. Oddělení Hanzlíková Ludmila

ZÁŘÍ 2023

V měsíci září, v prvním měsíci nového školního roku 2023/24 jsme se seznámili, celá třída všichni děti i já vychovatelka pomocí seznamovacích her, které hrajeme v průběhu celého měsíce. Jsme 2.B a 4.B, většina dětí se zná z první třídy, ale přišly k nám děti z bývalé 1.C. Přivítali jsme se všichni ve škole a zopakovali si pokyny, jak se chovat k sobě navzájem, ve škole, družině na školním hřišti, zahradě, ale také jídelně. I pravidla bezpečnosti a hygieny, které jsou teď velice důležité. Na dané téma jsme si do třídy tyto pravidla také nakreslili. A napsali naše desatero.

Vzpomínali jsme na léto a na prázdniny a povídali si, kde každý z nás o prázdninách byl a na toto téma jsme nakreslili i prázdninový obrázek. Vždy po obědě máme chvilku na odpočinek a čteme si knížky. Nyní jsme si společně vybrali „Filipova nová dobrodružství“ Filip, Klárka, doktor Příroda a jejich ostatní kamarádi zažívají nová dobrodružství. Příběhy svými tématy zasahují do oblasti vztahů mezi dětmi a ukazují na šikanu, vysvětlují principy zdravého stravování, varují před závislostmi na hracích automatech a povzbuzují ke zdravému pohybu. Každý jsme se sami nakreslili na dveře svůj portrét a napsali ke svému jménu datum narození, abychom věděli, kdy, kdo máme narozeniny a mohli si vždy společně popřát. Mezi naše další výtvarná díla patřilo moře, které nám ještě připomnělo letní prázdniny. A k výročí 40 let školy jsme kreslili pyžámka na pyžamovou party, která následující měsíc ve škole proběhne.

Cestujeme v čase tentokrát to bylo do doby Jana Amose Komenského, Marie Terezie a ke svatému Václavovi. Snažím se, co nejvíce přiblížit danou dobu.

Jelikož skoro celý měsíc máme krásné počasí, chodíme hodně ven na školní hřiště a zahradu družiny. Někdy i mimo areál školy do blízkého lesa na zvířátka a do Modřanské rokle. Trénujeme tak chození ve dvojicích, abychom mohli podniknout i výlety paní vychovatelka i my se moc těšíme. Jde nám to velice dobře jsme šikovná parta, rádi spolu zpíváme, hrajeme míčové hry a jiné hry jak ve třídě, tak na školním hřišti.